Om Lars Stender

 

Mit navn er Lars Stender

Jeg er født i 1945 i Nørresundby.

Kreativ uddannelse: konditor, folkeskolelærer med formning som liniefag,

zoologisk konservator. Autadidakt som bronzeskulptør og bronzestøber.

 

Jeg har altid tegnet, malet og modeleret. I mine store drengeår hjalp jeg til i bageriet, hvor jeg fik lov til at arbejde med marcipan, chokolade og sukker under kyndig vejledning af min far, der var uddannet konditor.

På seminariet fik vi en fin uddannelse af to meget kompetente lærere i formning, eller som det hedder nu om stunder "billedkunst".Det var Gunnar Kappelskov og Ib Hugo Adelborg.

Medens jeg arbejdede som lærer fik jeg undervisning i maleri af Shimon Sanfi, Hjørring.

I 90-erne byggede jeg et lille galleri i indkørslen til mit hjem. Jeg var begyndt at male seriøst og manglede et sted at udstille mine værker. At sælge dem fra privaten blev for træls. Vi skulle altid være parate til at modtage kunder i vor stue.

Samtidig var jeg begyndt at hugge i granit. jeg fandt hurtigt mit eget udtryk, nemlig fugle med et bestemt udtryk, men alligevel forskellig fra skulptur til skulptur. Da jeg en dag blev spurgt om, hvad det var for nogle fugle, svarede jeg uden lang betænkningstid, at det var "Stranddappere". Jeg vidste, at der ikke fandtes fugle med dette navn -  kun mine granitter.

Da stenene blev for store og tunge at bakse med og hjertet begyndte at gøre vrøvl, skulle jeg finde på noget andet ud over maleriet.

Det blev bronzen.

Mine skulpturer, der udformes i flamingo, pakkes ned i speciel støbesand og den 1300 grader varme bronze hældes ned til flamingoen gennem et indløbshul. Flamingoen brænder øjeblikkelig væk og hulrummet, der før var flamingo fyldes med den flydende bronze. Så er det bare at vente til bronzen er så kold, at den er til at arbejde med. Den skal slibes og poleres, patineres og voksbehandles.

Jeg arbejder meget med kontrasten mellem det bløde, højglanspolerede næb og den meget rustikke krop.

Ikke to er ens, da modellen forsvinder i processen. Jeg må begynde forfra med flamingoen for hver ny skulptur.

 

 

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

14.03 | 21:26

Den store her på siden fra “begyndelsen på et venskab” er jeg meget interesseret i, og også en lille “nyudklækket” - hører gerne fra dig 😊
Bh. Gitte Aagaard

...
14.01 | 09:09

Har du åben i denne corona tid, jeg vil virkelig gerne se hvad du har af udvalg i stranddappere

...
10.01 | 12:33

Jeg er interesseret i disse to, hvad er prisen "mor og Barn"

...
16.01 | 19:36

Har du dem på lager, hvor er de kære Eholmberg@nrdc.dk

...
Du kan lide denne side